06 March 2014

Lisabon - grad koji ostavlja bez daha (prvi deo)


napomena: ovaj post će biti ogroman, iz tri dela, pun slika i opisa iz razloga što bih volela da se makar neko od vas putem ovog posta zainteresuje i ako već nije bio, da poseti ovaj divni grad koji ću vam u nastavku opisati. Svoje misli i sećanja ću hronološki predstavljati, onim redom kojim sam ja upoznavala ovaj grad. :)

Uživajte!





Iako je putovanje o kome ću vam pisati bilo 2011.godine, i dalje kad se setim nekih predela, istog trenutka se osetim kao da sam ponovo na tom divnom mestu.
Bila je to ekskurzija završne godine fakulteta, a tura je bila Đenova-Barselona-LISABON-Valensija-Nica.

Svako mesto koje smo posetili je bilo lepše od prethodnog, ali ništa nije bilo lepše od Lisabona, i ništa se nije moglo meriti sa 5 dana provedenih tamo.

Izmoreni od višednevnog puta i neprestanih obilazaka, u toku popodneva smo stigli u Lisabon, 25.aprila, prelazeći most koji se zove 25 de Abril :) Inače, Lisabon se nalazi na ušću reke Težo u Atlantski okean.
Ulazeći u grad primetili smo statuu Isusa koja je urađena po čuvenoj statui iz RIo De Žaneira. Nakon smeštanja u najbolji hostel na svetu :) (Yes! Hostel), malo odmaranja i sređivanja izašli smo u prvi mini obilazak sa vodičem.
Prvo što smo primetili, bile su divne građevine, mnoštvo parkova i trgova. Prvi utisak je bio prosečan, tačnije svi smo se složili da je to što smo do tada videli lepo i drugačije, ali oduševljenje je nastupilo kasnije.
Sutradan, odmorni i siti, krenuli smo u obilazak grada. Dve drugarice i ja smo se složile da ne uplaćujemo agencijsku turu obilaska grada, već da uz vodič, mapu i informacije koje smo imale krenemo u obilazak same. Napravile smo mini plan i obilazak je mogao da počne.
Kao osoba koja voli kaldrmisane ulice, ja sam prvenstveno bila oduševljena popločanjem ulica. Većina ulica je popločana raznim mozaicima, u crnoj i beloj boji, sa neverovatnom preciznošću i oblicima i ornamentima od kojih zastaje dah. Ovakvo popločanje je rađeno i u nekim od portugalskih kolonija kao što je Brazil. Ako ste gledali Rio animirani film, tu ste takođe mogli primetiti popločanje :) 

Lisabon_popločanje
Lisabon me je oduševio očuvanošću građevina, samim tim i njihove tradicije. U samom centru grada ne postoji ni jedan objekat koji svojim izgledom odskače od okoline. Postoji dosta skrovitih mesta, malih parkova koji se nalaze samo jednu ili dve ulice udaljeni od neke od glavnih ulica, a opet kada se nađete tu, osećate se kao da ste u nekom zabačenom kvartu, izolovani od svih.
Fontane i zelenilo su na svakom koraku. Mada, moram napomenuti da, mene koja sam alergična na polen, lipe baš nisu oduševile :)
U užem centru grada se nalazi dosta znamenitosti po kojima je Lisabon poznat. Na samoj obali reke Težo (Tejo) se nalaze dva velika trga, Gradski trg (Praça do Município) gde je i zgrada Gradske kuće i Trgovački trg (Praça do Comercio).

Praça do Comercio i Praça do Município

Paralelno sa rekom na suprotnoj strani Praça do Comercio nalazi se Trijumfalni luk (dole desno na slici) i prolaskom kroz njega ulazite u jednu od glavnih gradskih ulica, a glavnu pešačku zonu - Rua Augusta. Na vrhu Praça do Comercio, kod Trijumfalnog luka su i početne stanice većeg broja gradskih prevoza koji spajaju razne delove grada.

Da napomenem, prevoz je veoma dobro organizovan, do bilo kog dela grada se izuzetno lako i brzo stiže (autobusom, metroom ili vozom), i što je najbitnije sve mape prevoza su veoma jasne, tako da nije neophodno da znate jezik da biste se snašli.

Napredujući glavnom pešačkom zonom možete primetiti dosta restorana, prodavnica, suvenirnica, ali i puno upornih zaposlenih da vas privuku baš u svoj lokal. Prvo nam je bilo čudno, ali se posle jednog dana naviknete (isto to sada imate i na Obilićevom vencu, samo manje napadno).

Jedna od stvari koje će vas definitivno začuditi su muškarci koji dobacuju, ali apsolutno svaki pored koga prođete, bilo da se radi o prodavcu iz kioska ili o uglađenim bankarima :)
U jednom trenutku, od glavne ulice će vas odvući veliki toranj, koji se nalazi sa leve strane, tačnije veliki panoramski lift - Santa Justa elevator. Pošto je Lisabon na brdovitom terenu lift je sagrađen kako bi premostio veliku visinsku razliku i spojio dva dela grada Baixa i Bairro Alto. Njegov tvorac je jedan od učenika Gustava Ajfela - Raul Mesnier du Ponsard. Od 1998.godine kada je u neposrednoj blizini izgrađena metro stanica, lift je povezan i sa metro sistemom Lisabona.


Santa Justa elevator i pogled koji se pruža sa njega

Ulica Rua Augusta se završava time što izlazi na trg Rosio. Zvanično ime trga je Pra
ça Dom Pedro IV, ali je poznat kao Rossio, što u prevodu znači -veliki javni trg-. Trg okružuje veliki broj kafea i simpatičnih poslastičarnica. Tu je i zgrada Nacionalnog teatra koja je i najistaknutija građevina koja se nalazi na ovom trgu. Na samoj sredini trga se nalazi spomenik Pedru IV koji je bio kralj Portugala i prvi imperator Brazila. Sa jedne i sa druge strane spomenika se nalaze dve identične fontane. Sa jedne od strana ovog trga se takođe nalazi i prva železnička stanica u Lisabonu - Rossio, izgrađena krajem 1800-tih. Njena uloga sada je isključivo u ambijentu, većina linija je premeštena otvaranjem nove železničke stanice, a trenutno od Rossia saobraćaju jedino vozovi ka odmaralištu Sintra.


Trg Rossio i železnička stanica Rossio

Železnička stanica Rossio se ustvari nalazi između dva velika trga, gore opisanog trga Rossio i Trga obnove (Praça dos Restauradores). Trg obnove je dugačak pravougaoni trg, koji je ujedno i početna stanica popularnog tramvaja broj 28. I nalazi se na početku glavne ulice koja se zove Avenida da Libertade. Na centru se nalazi spomenik posvećen oslobađanju Portugala od Španije, kada je nakon 60 godina narod odlučio da se suprotstavi španskoj vlasti, što je prouzrokovalo Oslobodilački rat koji je trajao 28 dana. U okruženju ovog trga se nalaze palata Foz (Palácio Foz), Eden teatar, kao i zgrada bivšeg Condes teatra, u kojoj se sada nalazi Hard Rock Cafe.


Trg obnove, Eden teatar i Condes teatar

Ono što nikako ne bi trebalo da propustite je jedan slatki specijalitet koji se zove Pasteu de Nata ili Pastel de Nata. Ukus ne mogu opisati, ali je fantastičan. Svaki dan smo se vraćale po još :)


Pastel de Nata

Nastavljajući dalje dugom avenijom, dolazimo i do kraja prvog dela ovog posta :)
Na kraju ove avenije se nalazi ogroman kružni tok, koji je jedino moguće preći pomoću mreže podzemnih prolaza, a u centru kružnog toka se nalazi takođe jedan trg - Praça do Marques Pombal. A dalje se pruža pogled na divni stepenasti park - Parque Eduardo VII. 


Praça do Marques Pombal i Parque Eduardo VII

Ovim smo prošli središnji deo centra Lisabona. Nadam se da vam se sviđa post i da će vas zainteresovati da pročitate i sledeće postove o Lisabonu.

Da li ste nekada bili u Lisabonu?

Hvala što čitate! :*




*zbog lepšeg i detaljnijeg prikazivanja pojedinačnih detalja, slike su preuzete sa Pinteresta

2 comments:

  1. Predivan post♥poseti i nas http://becoolbepositivebeyou.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvalaaa :)
      Ovih dana slede i drugi i treći deo o ovom divnom gradu :)
      Pratimo se!

      Delete