02 May 2014

Šta je sve potrebno za pravljenje čestitki? / Things that I need for card making



Kod mene retko šta počinje bez prethodnog razmišljanja i razmišljanja. Tako je bilo i sa pravljenjem čestitki. Mnogo pre nego što sam zaista počela da ih pravim sam samo razrađivala mogućnosti i ideje, pretraživala internet (da vidim kako to drugi ljudi rade) i na kraju sela i napravila spisak šta mi je potrebno za sam početak.

Usually, I don't start anything before I overthink it :) And it was like that when I decided to start card making. Before I really started to make them, it passed a looong time when I just was planning, working out possibilities, searching the internet (to see how other people do that) and at the end of that process, I sat and made a list of things that I need for start.


Da se razumemo, trenutno u Srbiji, nije moguće odjednom imati sve što mislite da vam je potrebno i što želite, najviše zbog dostupnosti pribora i materijala, a i nešto od potrebnih stvarčica nije baš jeftino.

Just to be clear, at the moment, in Serbia, it is impossible to have all the things you want and need at the beginning, because most of the card making stuff isn't available here, and some of stuff which is available is too expensive.


Ja sam počela od osnovnih stvari koje su mi u tom trenutku trebale, pa sam posle vremenom dokupljivala malo po malo, ali i dalje je to daleko od onoga što smatram da mi je potrebno za realizaciju svih ideja. No, dobro, imam cilj kome težim (wish lista će biti u nekom od budućih postova), a do tada se snalazim tj. umesto da kupim nešto gotovo, ja to dobijem iz dva-tri postupka. 

primer: ne kupujem šarene papire, nego podloge - šare pravim u Photoshop-u (ili skidam sa interneta ako naletim na nešto zanimljivo) i onda to štampam. Samim tim imam veće mogućnosti u odnosu na gotov proizvod, a i jeftinije je.

I started from basics, that I needed at the moment, and as the time passed I bought little by little. I am still far away from having all the things that I need for making all my ideas come true. But, I am happy to have a goal to reach (wishlist will be announced in one of my next posts), and until that moment I am managing somehow :) Instead to buy a product I came to what I need in a few steps.


example: I don't buy patterned papers, I make my own patterns in Photoshop (or download it from internet) and then print it. It gives more possibilities comparing to patterned papers I find in shops here, and it is cheaper.


Još jedna stvar koju bi trebalo da znate ako želite da pravite čestitke je ta da sve što zamislite - POSTOJI! Amerika je jedna divna zemlja što se toga tiče :) I verujem da bi se trećina mog putovanja pretvorila u kupovinu materijala i pribora za čestitke. :)

One more thing you should know if you want to start card making, anything is possible. USA is wonderful because of what it gives to crafty people. I believe, that the one third of my trip to USA would be shopping of craft and card making materials and stuff. :)

Dosta o mojim maštanjima, vreme je da predstavim jedan deo moje radionice.


Enough with my daydreaming, it is time to introduce one part of my craft room.


Predstavljanje počinjem redom sa slike (gore).


I'll start introducing by the order from the picture above.





1. Papiri - Podloge tj.osnove za čestitke izrađujem od hamera različitih boja ili pastel papira koje kupujem u knjižari "Raško". Za čestitke sa belom podlogom koristim akvarel papir različitih tekstura.
Šarene papire kao što sam gore u tekstu pomenula, za sada, štampam. Sve što štampam, štampam u "Zonex" kopirnicama, iz razloga što su uvek spremni da izađu u susret i sa njima je moguć svaki dogovor.

1. Papers - Base for cards I make from papers for pastel, and for white cards I use aquarel paper in texture variations. 


2. Makaze - Trenutno koristim ove, ali u planu imam i jedne za preciznije sečenje, tanje, sa špicastim vrhom.


2. Scissors - At the moment, I am using some basic scissors, but I plan to find some for more precise cutting, thinner with spiky head.


3. Lenjir - Od lenjira koristim sve što imam :) Veliku šinu , velike trouglove, lenjirčiće, sve što mi padne pod ruku, a i u zavisnosti od veličine papira koji u tom trenutku sečem.


3. Ruler - I use all the rulers I have :) Big long ruler for architectural drawing, big set squares, little rulers, everything that comes to my hand, and depending of size of paper I am cutting.


4. Skalpeli - Imam ih više i menjam ih često. Većina je od perioda studiranja i seckanja maketa. Najbitnija stvar je da redovno menjam nožiće, jer ako su tupi, cepaju papir i ostavljaju iskrzane ivice. Nova stvar među mojim skalpelima je ovaj set "hirurških" nožića iz WobbyHaus-a. Neverovatno su oštri. Sviđa mi se pakovanje, kao i magnetna traka koja drži sve oštrice na mestu, tako da se nemoguće poseći se tražeći skalpel koji je u tom trenutku potreban.


4. Precision knifes - I have many of them. Most of them is from the faculty period, when I was making architectural models. The most important thing about them is to always change the blades, because if they are blunt, the edges of paper would be frayed and torn. The newest among them is this precision set, which is incredibly sharp. I like the packaging, and magnet stripe which keeps all the blades together, and it is impossible to cut yourself while you are trying to find the one you need at the moment.


5. Kanapice, ukrasne trake i konci - Satenske trake kupujem u pozamanterijama, kao i konac za pletenje - "Ljubica". Ovaj konac postoji u svakoj boji koju možete da zamislite. Takođe, tu je i konac od jute, takođe iz Wobbyhaus-a.

Skoro sam otkrila i online prodavničicu iz Novog Sada - Srećno dugmence (klik klik do njihove stranice) koji imaju divan izbor boja tzv. bakers twine konaca, koje već dugo vremena tražim, tako da ću uskoro i njih dodati u moju kolekciju.

5. Bakers twine - I use knitting twine, wide bows. And I plan to buy real bakers twine soon.


6. Lepak - Nezaobilazni OHO i moment fix za drvo. U zavisnosti od stvarčica koje lepim. Moment fix je dobar zato što se suši od belog ka providnom i gumenast je kad se osuši, pa se lako uklanjaju eventualni viškovi i greške, ali je nešto teži i vlažniji od OHO lepka, pa je potrebno veoma dobro proceniti količinu koju koristite inače će se papir izuvijati i nabubreti.


7. Lepljiva traka - Koristim običnu lepljivu traku, zatim mat skoč (Scotch) i dvostrano lepljivu traku. U planu su takođe i Washi raznobojne trake, koje sam takođe videla u Srećnom Dugmencetu.


8. Bela gel olovka - Oduševljavajuća stvarčica, koristim je za sve. Najviše mi se sviđa zbog pisanja na crnim papirima.


9. Štras, šljokice - Kupujem ih kod kineza, prava namena im je za nokte, ali u kombinaciji sa lepkom, super stoje na papiru. :)


10. Puuuno skica - Imam milion ideja i sve ih čuvam u glavi, ali kako se ta količina u glavi malo prepliće i u sklopu sa svakodnevnim stvarima, nekad mislim da su sve fioke pamćenja popunjene, pa je nekad potrebno i da skicnem nešto da se ne zaboravi. A takođe, nekad kad želim da odmorim od računara, dovučem sve olovke i flomastere na sto i razne papire, i uživam.


Pored ovih deset, po mom mišljenju, najbitnijih stvari, koristim i rebraste kartone, tempere, dugmiće, folije, bušače i sve drugo što mi padne pod ruku, a može da posluži. :)





Da li vam se sviđa post? Hvala što čitate! :*




2 comments: