06 November 2014

Novogodišnja dekoracija

Pošto sam trenutno u razradi skica novogodišnjih čestitki, zbog toga mnogo lakše primećujem novogodišnje detalje. Prošle godine sam obećala da ću ove godine mnogo bogatije ukrasiti stan novogodišnjim ukrasima i detaljima, tako da je pravo vreme da vam pokažem "par" ideja za dekorisanje. Moram da napomenem da vas očekuje dosta slika, ušuškajte se i uživajte.





Počeću od najbitnije stvari - jelke. Sećam se da još kad smo bili mali, brat i ja, bismo već početkom decembra svaki dan pitali isto pitanje - "A kad ćemo da okitimo jelku?". Nekad bi roditelji izdržali do druge polovine decembra, a nekad bi jednostavno već oko 10. rekli "Može i sad". Sreći nije bilo kraja.
Sam običaj ukrašavanja jelke je malo splasnuo nakon što sam upisala fakultet i odvojila se od porodice, a ponovo je oživeo u punom sjaju prošle godine, od kako sam se ušuškala u divan stančić koji svakog dana dobija nešto novo i malo po malo postaje dom.

Mogućnosti su neiscrpne, počev od boja same jelke: zelena, sa belim krajevima, bela, svetlucavo siva... Ono što bih napomenula, ne kupujte sečenu jelku! Ako imate mogućnosti da je kasnije zasadite kupite drvce sa korenom. U suprotnom, najbolja varijanta je veštačka jelka.




Nakon jelke, tu su ukrasi za istu. Moj favorit su uvek ručno rađeni ukrasi. Veoma ih je jednostavno napraviti, a većinu materijala imate kod kuće i onda ostaje samo da pustite maštu da uradi svoje.




Takođe, i girlande su uvek dobar dodatak kako bi novogodišnja dekoracija izgledala punije.




Na Novu godinu i zimu me podsećaju keksići i čajevi. Možete u upotrebu ubaciti i šoljice i posudice sa novogodišnjim detaljima.







A i svećice su uvek dobrodošle.




Iako nisu zastupljene u pravoslavnim običajima, čarape za poklone su, po mom mišljenju, jedan simpatičan deo dekoracije.




Pored svih ovih dekoracija uvek će se naći i neko mesto za figurice u obliku Deda Mraza, Sneška, irvasa i vilenjaka. A kad je novogodišnja dekoracija u pitanju, mislim da ne možete preterati sa količinom ukrasa.




Da li će ukupna slika biti naglašena ili svedena, u jednoj boji ili razigrana, ostaje na vama, a ja vam želim da uživate u smišljanju vaše novogodišnje dekoracije i njenom izvođenju.
Slike su preuzete sa Pinterest-a, pa ukoliko vam još nešto padne na pamet, znate gde možete to da nađete.

Nadam se da ste uživali u predlozima, slobodno pošaljite fotografije vaših ideja i ukrasa koje napravite.

Hvala na čitanju,



4 comments: