23 March 2014

Lisabon (treći deo)_ Sintra, Cabo da Roca i malo Atlantika

I ovo poslednji deo putopisa o Lisabonu, tačnije, danas pišem o izletima u blizini Lisabona, a koje ne biste trebali da propustite ako već odete u Lisabon.

Za početak, evo malo muzike koja će vam približiti Lisabon :)




U neposrednoj blizini Lisabona nalazi se Sintra, nekadašnje kraljevsko letovalište. Većina građevina je iz XIX veka, a od 1995. Sintra je zaštićena od strane UNESCO-a. Postoji više kraljevskih palata i letnjikovaca. Neki se nalaze u samom centru mesta, dok je do nekih potrebno pešačiti 15ak minuta. Unutrašnjost većine palata je pretvorena u muzeje. Ukoliko ste ljubitelj Džoni Depa i pogledali ste Devetu kapiju, prepoznaćete delove Sintre u tom filmu. :) 

Sintra

Po povratku iz Sintre, svratili smo do najzapadnije tačke kontinentalne Evrope, mesto koje se zove - Cabo da Roca. Nema načina na koji da opišem ovo mesto, jer osećanje ne mogu da prenesem u pravom obliku, ali nadam se da će slike dočarati makar delić celokupnog doživljaja. Moja želja bi bila da se jednom nađem tu u svitanje.

Cabo da Roca

I poslednje mesto koje ću opisati je Costa da Caparica. Divna plaža na samom Atlanskom okeanu. Pesak čist, beo. Surferi i kafić. Sasvim dovoljno. Jedino vreme nije bilo kao svih ostalih dana, bilo je malo hladnije i plus vetar na okeanu, tako da nije bilo baš za kupanje, ali brčkanje je bilo ok :) Čudan osećaj, osetiš se nekako mali u odnosu na to prostranstvo ispred sebe.

Costa da Caparica

To bi "ukratko" bilo to o Lisabonu i okolini.
Za kraj vam preporučujem još dva filma (pored Devete kapije), a to su:
- Night Train to Lisbon
- Mysteries of Lisbon (uz napomenu da traje 4.5 sata)

I još jednu pesmicu jednog od mojih omiljenih bendova :)


Nadam se da ste uživali! Da li biste posetili Lisabon?


No comments:

Post a Comment