22 July 2015

Još jedan pomoćnik_Silhouette Portrait



Konačno je vreme da vas upoznam sa prvim velikim novitetom u mojoj radionici. Stigao je pre svih paketića, i oduševio me! Dugo sam ga gledala i planirala, (oko 2 godine, otprilike :)).


Moja novogodišnja odluka je bila da ga moram kupiti u 2015. I već krajem januara se ukazala prilika da mogu da ga kupim na najbezbedniji način i da pritom uštedim na carini. Tačnije, nakon što sam pročitala sve moguće o carini i nakon što sam pronašla sve moguće cenovnike, shvatila sam da je mašina ovog tipa prilično nestandardna kod nas i da ne želim da se baš toliko igram i zavisim od dobre volje carinika, nego mi je draga osoba donela mašinu iz inostranstva. Kod mene je bio polovinom marta.

Sada malo više o malom Portrait-u :)



SIlhouette Portrait je mlađi brat, u crafty krugovima nadaleko poznatog, Silhouette Camea. Cameo je bio moj prvi cilj, ali daljim istraživanjem sam shvatila da će se Portrait bolje uklopiti u moj prostor, a neću izgubiti ništa od karakteristika što bi mi moglo značiti. Ne treba mi ni touchscreen displej, ni port za SD karticu, jer ću sve raditi direktno sa računara, a veličina sečenja mi sasvim odgovara i za moje "papir projekte" je odlična.

Dakle, Silhouette Portrait je prvenstveno mašina za sečenje papira i folija, pored te osnovne funkcije ima još puuuno primena koje ću samo pomenuti, jer se za sada neću baviti njima. Može da seče tkanine, nalepnice za tkanine (za lepljenje peglom), za postavljanje štrasa na tekstil, za sečenje silikona za pečate i još jedna opcija koja se meni izuzetno sviđa, za ispisivanje i crtanje.

U mojoj porudžbini našao se Silhouette Portrait u paketu sa samolepivom folijom i transfer folijom (za lakše pozicioniranje i aplikaciju samolepive folije, više o celom postupku u nekom od sledećih postova), par rezervnih nožića, rezervna podloga i držač za olovku.

Kako Silhouette radi?

Na računar je potrebno instalirati Silhouette Studio, povezati mašinu na računar (putem USB kabla). U samom programu napravite oblik koji želite da sečete. Ono što je veliki plus ove mašine i programa je da prepoznaje sve fontove iz vašeg računara i može da ih seče. Odredite veličinu objekta koji želite da sečete, zalepite papir na podlogu, ubacite u mašinu i nakon sitnih podešavanja, kliknete CUT. Nakon 15ak sekundi do pola minuta (u zavisnosti od veličine onoga što sečete) imaćete isečeno ono što ste u programu napravili, odlepite ga sa podloge i to je to.

U ovom postu nisam detaljisala puno o podešavanjima, ali ukoliko je neko zainteresovan, mogu pisati i o tome. I sama sam pretražila pola interneta tražeći sve moguće savete, pa ako treba savet i na srpskom, rado ću podeliti. :)

Takođe, ako vas interesuje šta još firma SilhouetteAmerica proizvodi ovo je link ka njihovom sajtu > http://www.silhouetteamerica.com/, nećete ostati ravnodušni :)

Ispod je mali preview kako mašina radi, a u prethodnim postovima (OVDE, OVDE, OVDE) su bile čestitke pravljene uz pomoć njega.



Šta mislite o zvezdi moje "radionice"?
Hvala što čitate,

2 comments:

  1. Ejjjj..odlican post...bas si me zainteresirala..eh..mislim da ce mi ovo biti na vrhu liste "kupiti"..:))
    Lijepo te pozdravljam.
    Martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, znala sam ja kome će se post najviše svideti :)
      Veruj mi, zaslužuje da bude na vrhu liste...
      A ako pogledaš još na Silhouette web-sajtu šta sve spremaju u toku ove godine, nećeš moći da se odlučiš šta bi pre kupila... :)
      LP,
      Jana

      Delete